top of page
Writer's pictureivettviolin

Lendvay Kamilló - ÚNKP 2023/2024

Updated: Aug 22

Ebben a tanévben is lehetőségem nyílt a Lendvay-kutatásaim folytatására az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében. Nagy öröm, hogy szintén idén készült el Lendvay Kamilló korai hegedűműveiből a doktori disszertációm.


🎼 Az ÚNKP program keretében 2024. január 7-én valósult meg a Jubileumi Emlékkoncert Budapesten a Nádor Teremben Lendvay Kamilló születésének 95. évfordulója alkalmából. A zeneszerző születésnapjának pontos dátuma december 28-ra esett, azonban az ünnepekhez és Lendvay Judit Amerikából való hazatéréséhez igazodva, az ehhez legközelebbi lehetséges időpontot választottuk ki a megemlékezésre.


A hangversenyről előzetesen a Papageno adott hírt: https://papageno.hu/promocio/2023/12/szuletesenek-95-evfordulojan-koncerttel-emlekeznek-lendvay-kamillora/?fbclid=IwAR2tRpDYfRvj6WWuZ42V8OiobyquL-02HUUQy9qpyhpRwCJVHSD-J3_vPdQ), valamint a Bartók Rádió készített interjút 2024. január 5-én a „Muzsikáló délelőtt" című műsorában eredeti sugárzási idő szerint 9:59:53-tól 10:06:52-ig. Az archív felvétel NAVA-pontokon hallgatható vissza: https://nava.hu/id/4183256/.


A hangverseny teljes egészében feltöltésre került a YouTube csatornámra, ahol nyilvánosan férhető hozzá mindenki számára:


🎧 A előadást követően az év további részében összegyűjtöttem Lendvay Kamilló interneten elérhető összes felvételét. A vonós darabokat külön lejátszási listába rendeztem:


A szimfonikus és egyéb művek egy másik lejátszási listába kerültek: https://youtube.com/playlist?list=PLBEFqeqFluamPwmAkD6-gdrKm-8cy10r1&si=XW2R7bvUwsQDb68m


Ezzel a gyűjteménnyel szerettem volna megkönnyíteni, hogy Lendvay zenéje a jövőben is sokakhoz eljusson, és a rendkívül gazdag életmű az online téren keresztül is elérje hallgatóságát, hiszen Lendvay Kamilló egész életét, zeneszerzői küldetését az előadóművészek és a közönség szeretete és szolgálata hatotta át.


🙏Lendvay Judittól nyár eleji találkozásunkkor életem legmeghatározóbb ajándékát kaptam: Lendvay Kamilló szobájának faláról a Rapszódia bemutatójának eredeti újságkivágatát azzal, hogy „ez nálam lesz a legjobb helyen". Ezúton is hálásan köszönöm!



55 views0 comments

Commentaires


bottom of page